Monnikstraat 4 - 1740 Ternat

+32 473 50 04 06
info@bolster.be

Contacteer ons

"*" indicates required fields

Enkel PDF, DOC of DOCX wordt ondesteund. Maximum 10MB.
Accepted file types: pdf, doc, docx, Max. file size: 10 MB.
03.06.2021

Voormalige Brasserie du Béguinage herrijst in volle glorie na geslaagde herbouw

Overijse – Aan het Begijnhofplein voltrekt zich momenteel weer een hoogstaand staaltje van heropbouw. Net als destijds het geval was bij de Vuurmolen die administratief gebouw werd, verrijst naast het zwembad een verkommerd pand dat deels zijn oorsprong herwint dankzij nieuwe materialen en dito architectuur. Fijn dat alzo enig Overijses uitzicht voor het nageslacht bewaard blijft. We reiken hier meteen de herbestemmingprijs 2021 uit.

Brasserie du Béguinage heet het imposante pand dat later deel uitmaakte van brouwerij De Page. Volgens de inventarisatie van 1975 dateert de brouwerij van begin 19de eeuw, waarbij er nog enkele oudere onderdelen aanwezig zouden zijn van een oudere 18de-eeuwse brouwerij. Katrien Verwinnen (inventaris onroerend erfgoed): ‘Kadasteronderzoek weerlegt evenwel deze stelling. Het eerste gebouw hier werd kadastraal geregistreerd in 1871. De brouwerij werd in 1870 gebouwd en in gebruik genomen door Guillaume Van Billoen (of Vanbilloen, verschillende schrijfwijzen in het kadaster). Waarschijnlijk was het een hoeve met brouwerij. In 1876 werd het ensemble trouwens vergroot met een nieuw hoevegebouw. Hierna ondergingen de gebouwen nog verschillende vergrotingen eind 19de eeuw. Op een rekening gedateerd in 1895 staat de brouwerij afgebeeld, zoals ze er vandaag nog steeds uitziet’. Het oude dakgebinte werd compleet ontmanteld om plaats te ruimen voor een nieuw en dat alleen al is imposant te noemen in zijn vernieuwde structuur.

Het pand werd tot op de grond afgebroken en er verrees een nieuwbouw die straks voor appartementen zal zorgen alsook een commerciële ruimte. Het uitzicht van de brouwerij werd zo goed als kon helemaal bewaard en oogt binnenkort als het oude zij het dan flink opgefrist en strakker in de opbouw. Het siert Overijse dat het dit pand opnieuw liet optrekken. Over enige tijd zijn andere sites in het centrum aan de beurt. Al deze werken kunnen voor een ware en broodnodigeheropleving zorgen.

Bron: De Serrist, 15 april 2021, foto’s MAP